2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Spalvos interjere.

Spalva — vienas iš stipriausių erdvės akcentų, veikiančių mūsų pojūčius. Žmogaus polinkis kai kurioms spalvoms lemia jo požiūrį į meną, madą, interjerą. Taigi, spalvų pasirinkimas yra ir saviraiškos priemonė. Aplinkos spalvos daro įtaką žmogaus nuotaikai ir sveikatai: spalva gali būti jausminga, gyvybinga, ekspresyvi arba raminanti, nuteikianti pasyviai. Spalva veikia nuotaiką, kambario temperatūrą, mažina arba didina erdvę, suteikia arba atima jaukumą.

Kaip pasirinkti tinkamą spalvą ir padaryti savo namus jaukius? „Kartais svarbu ne vaikytis naujausių mados tendencijų, o papraščiausiai įsigilinti į savo kaip asmenybės poreikius, pomėgius ir gyvenimo būdą. Juk interjero spalvos tai puikiai atspindi. Spalvingai asmenybei reikia ir spalvingų sienų“, – R. Freidenzon.

Raudona
Psichologinis/fiziologinis poveikis: skatina bendrauti; didina kraujospūdį, gerina apetitą, stimuliuoja nervų sistemą; tačiau per daug raudonos spalvos gali kelti įtampą, erzinti.
Naudojimas interjere: geriausia raudonais tonais įrengti virtuvę arba valgomąjį kambarį.

Oranžinė
Psichologinis/fiziologinis poveikis: suteikia energijos; gerina virškinimą, bet gali paskatinti ir tingumą.

Naudojimas interjere: virtuvėje ar aplinkoje, kur bendraujama su svečiais, tačiau nerekomenduojama oranžine spalva dažyti kambarius, kuriuose planuojama atsipalaiduoti, ramiai ilsėtis, miegoti.

Geltona
Psichologinis/fiziologinis poveikis: skatina organizuotumą, veiklumą, smalsumą, padeda įveikti pesimizmą, kūrybinę krizę; stimuliuoja protinę veiklą; bet perteklius gali varginti.Naudojimas interjere: jeigu siekiate, kad jūsų svečiai jaustųsi kuo jaukiau, bendrautų laisvai ir nesivaržydami, papuoškite svetainę geltonos spalvos interjero detalėmis.

Žalia 
Psichologinis/fiziologinis poveikis: padeda pasijusti arčiau gamtos, siekti vidinės harmonijos, įveikti emocinį susikaustymą, nuteikia raminančiai.
Naudojimas interjere: kambarys, nudažytas šviesiai žalia spalva, atrodo erdvesnis. Ši spalva puikiai tinka miegamajam, nes atpalaiduoja, nuteikia ramiam miegui. Kai žalios spalvos interjere yra per daug, žmogus gali pasidaryti vangus ir neapsisprendžiantis.

Turkio
Psichologinis/fiziologinis poveikis: sukuria švaros pojūtį, padeda siekti vidinės harmonijos, veikia raminančiai, palengvina bendravimą.
Naudojimas interjere: šia spalva patariama dažyti kambarius, kuriuose bus ilsimasi.

Mėlyna
Psichologinis/fiziologinis poveikis: padeda susikaupti, išvalo mintis, padeda kenčiantiems nuo nemigos.

Naudojimas interjere: ši spalva vienodai gerai tinka darbo bei poilsio aplinkai kurti. Tačiau vertėtų ją papildyti šiltų spalvų akcentais, kad interjeras neatrodytų pernelyg šaltas.

Violetinė
Psichologinis/fiziologinis poveikis: įkvėpia, žadina fantaziją, veikia atpalaiduojančiai.

Naudojimas interjere: nudažę interjerą šviesiai violetine spalva sukursite ramybės atmosferą. Patariama derinti su ryškių spalvų interjero elementais, kitaip kambarys gali kelti vangumą, mieguistumą.

Avietinė
Psichologinis/fiziologinis poveikis: skatina permainas, mažina irzlumą.

Naudojimas interjere: rekomenduojama dažyti miegamąjį kambarį.

Rožinė
Psichologinis/fiziologinis poveikis: atpalaiduoja, mažina agresyvumą, sukuria saugumo bei komforto jausmą.
Naudojimas interjere: rožinė spalva gali atrodyti pernelyg saldi, todėl interjere šią spalvą patariama derinti su pilka, ruda arba juoda.

Ruda
Psichologinis/fiziologinis poveikis: padeda susikaupti siekiant numatyto tikslo, skatina nepriklausyti nuo svetimos nuomonės.

Naudojimas interjere: šviesiai ruda spalva padės sukurti jaukius namus, tačiau ryškūs akcentai yra būtini, kitaip interjeras atrodys nuobodus.

Pilka
Psichologinis/fiziologinis poveikis:  skatina liūdesį, vienodumą, vienatvę ir vienišumą.
Naudojimas interjere: spalva pabrėžia oficialumą, todėl tinka darbui ir pokalbiams skirtuose kambariuose. Tai neutrali spalva, ją reikia maišyti su kitomis spalvomis. Pilkas, baltas ir juodas interjeras išduoda, kad šeimininkas nėra namisėda.

Balta
Psichologinis/fiziologinis poveikis: stimuliuoja serotonino gamybą, kuris turi įtakos miegui ir nervų sistemai, mažina depresiją. Didina daiktų apimtį, plečia erdvę, suteikia laisvės pojūtį. Skatina abstraktų mąstymą, siekti tikslų. Tai neribotų naujų galimybių spalva.
Naudojimas interjere: atspindi šviesą. Nors tai taikos, tyrumo spalva, tačiau interjere tampa atšiauri, nedraugiška, sterili.  Mažą kambarį išdažius baltai, jis tarsi padidėja, o įvedus kitų spalvų akcentus nuotaika sušvelnėja. Balta spalva tinka vonios kambariuose ir virtuvėse. Nepageidautina patalpose, kur susitinka nepažįstami žmonės, valgomuosiuose. Baltas interjeras gali kelti nusivylimo jausmą ir monotoniją. Vaikų kambariuose naudokite baltą spalvą su lengvu kreminiu atspalviu.

Juoda
Psichologinis/fiziologinis poveikis: juoda spalva gąsdina tamsumu. Juodos spalvos stalas, baldai ar interjero detalė gali įkvėpti, skatinti veikti.
Naudojimas interjere: Tinka naudoti tik kaip pabrėžianti kitų spalvų ryškumą, kambarius mažina, kelia neviltį. Venkite vaikų, poilsio ir svečių kambariuose. Nekabinkite aukštai juodų daiktų — jie sukurs psichologinį grėsmės įspūdį.

Auksinė
Psichologinis/fiziologinis poveikis: malšina depresiją. Auksinis interjeras slopina nuoskaudas.
Naudojimas interjere: auksinė spalva interjere reiškia prabangą. Jos atspalviais sienas galima derinti su mėlynos, žalios, geltonos spalvos baldais ar užuolaidomis. Labiausiai tokia spalva tiks svetainėje.

Spalvų deriniai
Ryškias spalvas derinkite su blankiomis, venkite šaltų ir šiltų spalvų (pvz., mėlynos ir raudonos) derinių. Nepatartina kambarį dažyti vien ryškiomis arba vien pastelinėmis spalvomis. Nepamirškite, jog svarbiausas dalykas, kad patys savo sukurtoje erdvėje jaustumėtės gerai.

 Patarimai
Rinkdamiesi kambario spalvą, būtinai atsižvelkite į tai, kurioje pusėje yra kambarys. Jei kambario langai eina į pietus, rinkitės šaltus tonus, jei į šiaurę — šiltus.
Lubos taps vizualiai žemesnės, jei nudažysite jas keliais tonais tamsiau negu sienas. Ir atvirkščiai —jos atrodys aukštesnės, jei nudažysite jas baltai.
Mažose patalpose nepatariama statyti tamsių baldų, taip pat kabinti tamsių užuolaidų ir kloti tamsių atspalvių kilimų.
Nerekomenduojama kambario interjere naudoti daugiau negu penkių spalvų.
Ryškios spalvos neturėtų vyrauti interjere —jas geriau naudoti detalėms, akcentams.
Prieš rinkdami spalvas vaikų kambariui, sužinokite, kokia spalva vaikui labiausiai patinka, t. y. kokiomis spalvomis jis piešia, su kokių spalvų žaislais žaidžia. Rinkitės tas, kurias renkasi jūsų vaikas.


Straipsnio šaltinis: interjero spalvos | spalvų reikšmės | spalvos namuose | spalvų schemos

Naudingos nuorodos: